Botten worden opgegraven

Op de website van de actiegroep waarom niet vindt u regelmatig tekeningen en artikelen waarin wordt gesuggereerd dat vossen, honden of zwijnen straks rondlopen met een bot van overledenen.

Dit is echt onzin. Vele eeuwen geleden waren er veel meer gravende dieren en was dit een probleem. De oplossing was simpel: Men ging een lijkkist of een stevige lijkwade gebruiken, zodat dieren er niet meer bij kunnen. Die gebruiken we nog steeds.

Hoe kan het dan zijn dat de actiegroep Waarom Niet toch enkele oude brieven heeft weten te bemachtigen van normale begraafplaatsen waar gravende dieren toch een bot hebben gevonden ?

Dit betreft begraafplaatsen met tijdelijke grafrechten. Als men na 10 of 20 jaar de grafrechten niet verlengd, dan worden graven geruimd. De overblijfselen worden ofwel in een knekelput gestort ofwel gesprokkeld. Bij sprokkelen wordt de kist platgedrukt en komen de botten los in het graf te liggen. Later plaats men een nieuwe kist erboven. In beide gevallen kunnen gravende dieren dan bij de botten. Het gebeurd gelukkig hoogst zelden op normale begraafplaatsen.

Op een natuurbegraafplaats wordt niet geruimd en blijven de overblijfselen in kist of lijkwade, waardoor gravende dieren er niet bij kunnen.

Ik vind het een kwalijke zaak dat de actiegroep Waarom Niet naasten met dit spookbeeld probeert angst aan te jagen.