De grafdichtheid is te hoog

Actiegroep Waarom Niet geeft vaak aan dat er teveel natuurgraven per hectare zijn en dat volgens onderzoek van Alterra er minder graven per hectare zouden zijn toegestaan. Er zou gevaar ontstaan voor mens en natuur.

Dat is een onjuiste weergave van de situatie. In een oud Alterra rapport wordt inderdaad een lage norm aangehouden voor grafdichtheid. Dat ging echter niet uit van eeuwige graven, maar van tijdelijke graven en telkens nieuwe overledene in het gebied. Het nieuwe onderzoek geeft veel ruimere mogelijkheden met hogere grafdichtheden, binnen bepaalde voorwaarden.

Als grafdichtheden van 100 tot zelfs 500 graven per hectare op sommige natuurbegraafplaatsen gevaarlijk zouden zijn, hoe gevaarlijk is het dan als je naar traditionele begraafplaats gaat waar soms vele lagen liggen met totaal 2000 en veel meer overblijfselen per hectare.

Het antwoord: zelfs een wandeling over een oud en druk bezet kerkhof is niet gevaarlijk. U kunt daar gerust rondlopen, zonder gevaar. Een wandeling over een natuurbegraafplaats is zelfs erg gezond.

Hoe gevaarlijk zou het hier wel niet zijn ? Ook niet gevaarlijk gelukkig.