Er woekeren brandnetels

De actiegroep Waarom Niet haalt vaak een opmerking van heer Lucas Reijnders aan. De emeritus hoogleraar beweert dat een mogelijk probleem op natuurbegraafplaatsen het woekeren van brandnetels is. De heer Reijnders heeft blijkbaar niet zo veel verstand van de natuur. De wortels van brandnetels groeien namelijk alleen in de bovenlaag, tot hooguit 20 tot 50  cm onder het oppervlak. Lichamen worden begraven op meer dan 1.20 meter diep. Brandnetelwortels kunnen dus niet in de buurt komen van een overledene.
Ga gerust eens kijken op een oudere begraafplaats zoals Westerwolde of natuurbegraafplaatsen zoals Bergerbos of Heidepol en kijk of er brandnetels groeien. De heer Reijnders verkondigt onzin over het woekeren van brandnetels.

Brandnetels kunnen overigens wel  woekeren rondom strooiveldjes bij crematoria. Het verstrooien van as in de bovenlaag kan lokaal voor milieuveranderingen zorgen, waardoor brandnetels juist op deze plekken kansen krijgen. Overigens is wat mij betreft de brandnetel een prachtige plant en ook onderdeel van de natuur. Je moet alleen zorgen dat je als mens er niet tegenaan loopt.