Waarom Niet

De belangrijkste actiegroep die initiatieven tegenwerkt is Natuurbegraafplaats Waarom Niet. Zij doen zich voor als een groep van idealisten die houden van de natuur. Volgens hen is een natuurbegraafplaats een begraafplaats en geen natuur.
Dat klopt niet, want het bestemmingsplan op de meeste natuurbegraafplaatsen geeft het duidelijk aan. Het is natuur met een tijdelijke bestemming begraven.
Natuurbegraafplaatsen Waarom Niet is opgericht door jonkheer T. Sandberg en P. Schoe. Zij hebben beiden zakelijk belang gehad bij het aanwakkeren van weerstand tegen natuurbegraven.

Zodra er ergens in Nederland initiatieven zijn om een natuurbegraafplaats te ontwikkelen, dan zoekt Natuurbegraven Waarom Niet contact met omwonenden. Zij wijzen hen op dat de waarde van hen bezit mogelijk zal dalen. Zij adviseren de omwonenden dit motief te vervangen door te gaan beweren dat er schade aan de natuur zal ontstaan. Dat is op zich onzin. Er worden op alle locaties mensen gevonden die zich als eerste actievoerders inzetten om de “natuur te beschermen”.

Dit zijn vreemde activiteiten naast de filmpjes, blogs en tweets die dagelijks worden verstuurt. Er wordt nooit inhoudelijk gereageerd op argumenten tegen de onzin. Er wordt alleen hun eigen onzin herhaalt.  Jonkheer T. Sandberg heeft bovendien zelf een aantal malen gezegd een grote onbekende sponsor te hebben voor al deze activiteiten. Op mijn vraag daarover, blijft men het antwoord echter schuldig.

We kunnen er voorlopig alleen naar speculeren, maar als uit onderzoeken blijkt dat nu al 25-30 procent van de ouderen in Nederland aangeeft dat het interesse heeft in natuurbegraven, dan zijn er verschillende tegenstanders te bedenken, die belang hebben bij het tegenwerken van natuurbegraven.

Uiterst vreemd is bovendien dat de actiegroep Natuurbegraafplaats Waarom Niet wel intensief samen lijkt te werken met 1 van de 14 natuurbegraafplaatsen. Natuurbegraafplaats De Hoevens namelijk is procedures gestart tegen een initiatief voor een nieuwe natuurbegraafplaats Huis ter Heide en is bovendien een Europese procedure gestart tegen Natuurmonumenten in verband met hun wens om natuurbegraafplaatsen te gaan opzetten. Beide procedures worden nu ondersteunt en zijn overgenomen door de actiegroep Waarom Niet. Ook hier rijst bij mij de vraag: wie heeft hier belang bij en wie betaalt dit ?

Het zou fijn als de mensen en omwonenden eindelijk eens horen wie er werkelijk achter de actiegroep Natuurbegraafplaats Waarom Niet zouden zitten.

Als je naar alle verspreidde onzin kijkt en mijn antwoorden erop, dan kan volgens mij de enige conclusie zijn: natuurbegraafplaatsen waarom niet ? J.