Wie ben ik

Mijn naam is Oscar Binder en mijn bedrijf heet Begraven IN DE natuuR. Ik ben een enthousiaste voorstander van begraven in de natuur. Als zoon van Martin Binder, een van de pioniers op het gebied van natuurbegraven in Nederland, maakte ik al vele jaren geleden kennis met natuurbegraafplaatsen. Natuurbegraven vind ik veel mooier dan een crematie of traditionele uitvaart. Het is prachtig, naasten kunnen volop tijd nemen voor elkaar en het is de meest milieuvriendelijke manier van uitvaart.

Met dit platform heb ik het volgende doel:

Ik neem het op voor mensen die enthousiast zijn voor een natuurbegrafenis of die daar al voor hebben gekozen. Zij verdienen respect en dienen niet te worden lastig gevallen met leugenachtige beweringen van actiegroepen over dingen die mis zouden zijn met natuurbegraven. Dat geldt tevens voor vaak oudere mensen die zich willen oriënteren op natuurbegraven en die met onzin van actievoerders geconfronteerd worden. Walgelijk vind ik dat.

Ik neem het ook op voor alle medewerkers en ondernemers van natuurbegraafplaatsen. Mensen met veelal een hart voor mens en natuur. Zij worden door actiegroepen soms afgeschilderd, haast als misdadigers, terwijl zij zich juist inzetten voor een goede zaak.

Het belangrijkste argument voor mij is echter de natuur. Er is te weinig ruimte voor wilde dieren en planten in Nederland. De huidige natuurbegraafplaatsen hebben ervoor gezorgd dat er iets meer en betere natuur in Nederland is gerealiseerd. Een kleine verbetering, maar in ieder geval iets.

Actiegroepen houden deze ontwikkelingen nu tegen. Zij hebben daar blijkbaar belang bij. Een hele onbegrijpelijke en slechte zaak vind ik. Die tegenwerking moet gestopt worden, dat is beter voor dieren en planten.

Niet elke locatie in Nederland is geschikt om er een natuurbegraafplaats te maken. Ik begrijp dat omwonenden bezorgd kunnen zijn en goed willen onderzoeken of hun buurt wel zo geschikt is.  Natuurbegraafplaatsen kunnen bovendien niet het probleem van te weinig natuur in Nederland oplossen. Dat blijft passen en meten, maar ik ben wel voorstander van initiatieven die dat beogen.